Πώς θα ενταχθείτε στις 120 δόσεις για χρέη στην εφορία
Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους
Με εισοδηματικό κόφτη αλλά ανοιχτή σε όλους τους φορολογουμένους που έχουν χρέη στην Εφορία θα είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα φθάσει στη Βουλή μετά τις 6 Μαΐου μαζί με τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν αιτήσεις σχεδιάζεται να ανοίξει λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι είναι σήμερα ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, π.χ. στην πάγια των 12 δόσεων και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και να επαναρυθμίσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε περισσότερες και μικρότερες μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3.500 ευρώ. Εχει εξοφλήσει τις τέσσερις πρώτες δόσεις καταβάλλοντας μέχρι τώρα 1.170 ευρώ, περιορίζοντας την αρχική οφειλή στα 2.330 ευρώ. Το ποσό αυτό θα έχει τη δυνατότητα να το εντάξει στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και να κερδίσει περισσότερες και μικρότερες δόσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτηθεί από το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου.
Εχουν δικαίωμα
Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις, όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Από το νέο σχήμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010). Επίσης θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι είναι σήμερα ενταγμένοι στη ρύθμιση των 12 δόσεων, καθώς στη νέα διάταξη θα προβλέπεται η υπαγωγή του υπολοιπόμενου ποσού οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δυνατότητα αυτή θα εξαιρεθούν οι οφειλές που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποιεί τις διατάξεις της νέας έκτακτης ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα και έως τις 10 Μαΐου και αφού παρουσιαστεί στους επικεφαλής των δανειστών οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα 6, 7 και 8 Μαΐου για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Τι θα προβλέπεται
Το νέο σχήμα για την εξόφληση των φορολογικών χρεών σε έως 120 δόσεις, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
1 Κριτήρια. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κόφτης του εισοδήματος. Το κριτήριο του εισοδήματος θα ενεργοποιείται για τους οφειλέτες με ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
2Δόσεις: Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Ειδικότερα, ο αριθμός των δόσεων θα συνδέεται με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη και θα υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο, έναν αλγόριθμο. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και οφειλή στην Εφορία 10.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του σε 100 δόσεις των 100 ευρώ, δηλαδή να διαθέτει το 8% του εισοδήματός του τον χρόνο για να αποπληρώσει το χρέος τους προς την Εφορία. Οσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό της ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής και θα μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων. Για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 20.000 ευρώ ο οποίος χρωστά 8.000 ευρώ στην Εφορία, με βάση τον αλγόριθμο υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δίνει το 12% του εισοδήματός του ή 2.400 ευρώ τον χρόνο για να εξοφλήσει τμηματικά την οφειλή του. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα εξοφληθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις ή σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες.
3Ελάχιστη δόση. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα κινείται μεταξύ 25 - 30 ευρώ με μέγιστο αριθμό τις 120.
4Προστατευόμενα μέλη. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εξαρτημένα μέλη στην οικογένειά του, το ποσοστό εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα θα περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
5Επιτόκιο ρύθμισης: Οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως.
6Εκπτώσεις: Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Προβλέπεται διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης θα κουρευτεί το 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
7Τρέχουσες φορολογικές οφειλές: Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.
8Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της Εφορίας.
9Απώλεια της ρύθμισης: Η ρύθμιση θα χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις όπως επίσης και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2019. Η απώλεια της ρύθμισης θα έχει ως συνέπεια την αναβίωση της οφειλής και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων.
10 Φορολογική ενημερότητα: Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων) και χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών.
tanea.gr