Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) - τα θετικά και τα αρνητικά της επιλογής της








Ο θεσμός της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Ειδικότερα, από αυτά προκύπτει ότι το 39% των νεοιδρυόμενων εταιριών είναι ΙΚΕ, το 32% είναι ομόρρυθμες εταιρίες,15% είναι οι ετερόρρυθμες, 8% είναι οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και μόλις 6% είναι οι ανώνυμες εταιρίες.

Αποτελεί όντος μια ιδανική επιλογή για έναν επιχειρηματία ή πρέπει να αναλυθεί σωστά ώστε να ωφεληθεί από αυτήν ? 

Ξεκινάμε με τα απλά.. 
(αλλά οφείλουμε να δούμε και θέματα κόστους ασφάλισης και φορολογίας σε διάφορες παραλλαγές κερδοφορίας)

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ   Ι.Κ.Ε.:
Η προτίμηση αυτή στην εταιρική μορφή της ΙΚΕ έχει λογική εξήγηση: η συγκεκριμένη εταιρία έχει τα πλεονεκτήματα της ΕΠΕ και παράλληλα είναι απαλλαγμένη από τα κόστη  της. Έχει μικρότερο κόστος ίδρυσης, διαχείρισης  και λειτουργίας. Δεν απαιτούνται συμβολαιογραφικά έξοδα, ούτε δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ. Τα τέλη ίδρυσης της ΙΚΕ είναι το τέλος καταχώρησης στο ΓΕΜΗ (10 €), το κόστος εγγραφής στο κατά τόπους επιμελητήριο (41 € στο ΕΒΕΑ), το γραμμάτιο για την σύσταση της εταιρίας (περίπου 70 €).
Επιπλέον, πλεονέκτημα για τις εταιρίες του ενός ευρώ (όπως αποκαλούνται σχηματικά οι ΙΚΕ) είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίου για την σύστασή τους (πχ. την ώρα που οι ανώνυμες εταιρίες απαιτούν κεφάλαιο τουλάχιστον 25.000 ευρώ). Αυτομάτως, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (η καταβολή του οποίου είναι υποχρεωτική για όλες τις εταιρίες στην Δ.Ο.Υ., όπου ανήκει η έδρα τους, κατά την σύστασή τους), περιορίζεται στο ένα λεπτό του ευρώ. Λόγω της μη υποχρέωσης καταβολής φόρου μικρότερου του ενός ευρώ, ο υποχρεωτικός φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου θα είναι μηδενικός, στην περίπτωση αυτή. Σε περίπτωση, όμως, που οι εταίροι θελήσουν να εισφέρουν κεφάλαιο, έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ποσοστό επί του κεφαλαίου , με όποιον τρόπο επιθυμούν (πχ. εισφέροντας χρήμα, εργασία αποτιμητέα σε χρήμα, τραπεζική εγγύηση μέχρι ένα ποσό κλπ).
Επίσης, αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια στους μετόχους να αποφασίσουν πως θα μοιράσουν μερίδια, κέρδη και υποχρεώσεις. Τέλος, οι μέτοχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ασφαλιστούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ μπορούν να θωρακίσουν την προσωπική τους περιουσία σε περίπτωση που η εταιρία χρεοκοπήσει.
Ειδικότερα, στις ΟΕ και τις ΕΕ, οι εταίροι εγγυώνται  τις οφειλές της εταιρίας με την ατομική τους περιουσία (κινητή και ακίνητη, άνευ εξαιρέσεως). Στις ΙΚΕ η εγγύηση των οφειλών της εταιρίας περιορίζεται στο ύψος του κεφαλαίου.
Και τέλος, οι ΙΚΕ παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία στην λειτουργία τους. Επί παραδείγματι, η λήψη απόφασης σε μία ΕΠΕ απαιτεί διπλή πλειοψηφία. Δηλαδή το 51% των εταίρων, οι οποίοι και να αντιπροσωπεύουν το 51% των μετοχών της εταιρίας). Δεν είναι λίγες δε, οι φορές που η απουσία ενός εταίρου μπορεί να δυσχεράνει υπέρμετρα τις αποφάσεις και τις λειτουργίες της εταιρίας. Στις ΙΚΕ, όποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, αυτός λαμβάνει και τις αποφάσεις.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ Ι.Κ.Ε.:
Τα μειονεκτήματα αυτής της ιδιαίτερα ευέλικτης εταιρικής μορφής έγκεινται κυρίως στο λογιστικό επίπεδο.
Επί παραδείγματι, οι ΙΚΕ έχουν τις υποχρεώσεις μίας ανώνυμης εταιρίας, δηλαδή τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, σύνταξη ισολογισμού, τήρηση ταμείου της επιχείρησης. Οι ΟΕ και οι ΕΕ υποχρεούνται να τηρούν απλογραφικά βιβλία.
Οι ΙΚΕ φορολογούνται ακριβώς όπως οι ΑΕ,ΕΠΕ, ΟΕ,ΕΕ (το σύνολο δηλαδή των νομικών προσώπων). Δηλαδή οφείλουν φόρο 24% για τα κέρδη τους και ένα 5% επιπλέον για τα κέρδη που διανέμουν ως μέρισμα.


Για πληρέστερη ενημέρωση βάσει του δικού σας προφίλ είμαστε στην διάθεσή σας για ένα ραντεβού στο γραφείο μας ή την επιχείρησή σας


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συστέγαση επιχειρήσεων

Η σημασία που έχει το οργανόγραμμα σε μια επιχείρηση

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ