Budget Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (εξοικονομείστε χρήματα)

 



Είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης; 

Οι βασικές οικονομικές γνώσεις είναι απαραίτητες για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της αγοράς και να διαχειριστείτε σωστά τα χρήματά σας. 

Αν είστε από αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τα λογιστικά και δεν τα πάνε καλά με τα χαρτιά, θα πρέπει να αναθέσετε αυτήν την δουλειά σε κάποιον επαγγελματία διαφορετικά διακινδυνεύετε την βιωσιμότητα της επιχείρησης σας.

Μια καλή αρχή για να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας και τους αριθμούς είναι ένας ορθολογικός προϋπολογισμός. 

Μπορεί στην προσωπική σας ζωή η έννοια αυτή να είναι μακρινή και άγνωστη, στην επιχείρησή σας όμως αποτελεί απαραίτητο εργαλείο. 

Η τακτική παρακολούθηση των χρημάτων που μπορεί να δαπανάτε για προμήθειες υλών και υπηρεσιών ή ο έλεγχος των πωλήσεων σε σχέση με τον στόχο που έχετε βάλει αποτελούν έναν "μπούσουλα" που τον έχετε ανάγκη.

Πώς καταστρώνεται όμως ένας προϋπολογισμός μιας μικρής επιχείρησης; 

Οι προβλέψεις ενός προϋπολογισμού αποτελούν την μία όψη αυτού και βασίζονται στις εκτιμήσεις των εσόδων, των δαπανών, των αγορών ή ότι άλλο θέλουμε να παρακολουθήσουμε. 

Η περίοδος που επιλέγουμε να συγκρίνουμε ή να ελέγχουμε εξαρτάται από τις ανάγκες μας και τον χρόνο που θα χρειαστεί να αφιερώσουμε για το σκοπό αυτό. Συνήθως οι μικρές επιχειρήσεις επιλέγουν την ετήσια αποτύπωση και το οικονομικό έτος. Μια έγκαιρη αποτύπωση θα μπορούσε να είναι το τρίμηνο ή ακόμη καλύτερα ο μήνας.  

Βάζουμε στο στόχαστρό μας λοιπόν τα μεγέθη που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, τα ορίζουμε και προχωράμε. 

Στον προϋπολογισμό των εσόδων, οι πηγές εισοδήματος είναι αυτές που μπορούμε να εστιάσουμε. Πωλήσεις χονδρικής, πωλήσεις λιανικής, παροχή υπηρεσιών, υποκατηγορίες εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Όλα τα παραπάνω ανα περιοχή ή χώρα. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, αυτό όμως που δε πρέπει να ξεχνάμε είναι η τροφοδοσία του προϋπολογισμού με αριθμούς από εμάς.

Ο προϋπολογισμός των εξόδων λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ορίζουμε και κατηγοριοποιούμε τις δαπάνες της επιχείρησής μας. Ανά τμήμα ή εγκατάσταση, αναλυτικά ή συνοπτικά, δημιουργούμε μια κατανομή δαπανών που παρακολουθούμε και ελέγχουμε μέσα στο χρονικό διάστημα που επιλέγουμε. Η σύγκριση γίνεται φυσικά με τα ποσά που εμείς έχουμε τοποθετήσει στις εκτιμήσεις μας.

Ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα ενός προϋπολογισμού είναι η η έγκαιρη ενημέρωση και η δυνατότητα σύγκρισης των μεγεθών που ελέγχουμε. Έτσι εάν αντιληφθούμε οτι ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε, θα πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες ή/και να αυξήσουμε τα έσοδα μας.

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε έναν προϋπολογισμό είναι μέσω ενός ειδικού λογισμικού. Πλέον, η χρήση χρηματοοικονομικών λογισμικών είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις όσο μικρές και αν είναι. Πέρασαν οι ημέρες του μολυβιού και του χαρτιού. Ακόμα και ένα υπολογιστικό φύλλο Excel, ίσως δεν είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να έχετε μια έγκαιρη και ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησής σας.

Τι θα λέγατε να σχεδιάσουμε μαζί έναν προϋπολογισμό για τις ανάγκες της επιχείρησης σας ; 

bkarkelis



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συστέγαση επιχειρήσεων

Η σημασία που έχει το οργανόγραμμα σε μια επιχείρηση

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ