Φορολογικές δηλώσεις 2021: επιστροφές φόρου, τεκμήρια, τι προσέχουμε!

 



Έως το τέλος Μαρτίου οι επιχειρήσεις  και δημόσιος τομέας θα πρέπει να αναρτήσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών μισθωτών και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι αμοιβές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα αναρτηθούν από την ΑΑΔΕ βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών που ήδη έχουν υποβληθεί από τις επιχειρήσεις.

Πότε λοιπόν αναμένουμε να ανοίξει η εφαρμογή και να δοθεί δυνατότητα υποβολής ;

Η απάντηση είναι μετά το Πάσχα αφού λόγω πανδημίας οι προθεσμίες μεταφέρονται πίσω. Πιθανότερο σενάριο μάλιστα είναι η περίοδος να επιμηκυνθεί έως τα τέλη Αυγούστου.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΕΤΕΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ?

Η φορολογία εισοδήματος για τους μισθωτούς και τις επιχειρήσεις έχει αρκετές αλλαγές από την προηγούμενη χρονιά:

■ Η νέα κλίμακα που ισχύει το 2020 είναι η ακόλουθη:

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχειρηματική Δραστηριότητα) σε ευρώ

Φορολογικός συντελεστής  (%)

0-10.000 9%

10.001-20.000 22%

20.001-30.000 28%

30.001-40.000 36%

40.001 - 44%

1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των επτακοσίων εβδομήντα επτά (777) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε οκτακόσια δέκα (810) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε εννιακόσια (900) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα, σε χίλια εκατόν είκοσι (1.120) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και σε χίλια τριακόσια σαράντα (1.340) ευρώ για τέσσερα (4) εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά διακόσια είκοσι (220) ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά είκοσι (20) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Οι προβλέψεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται για φορολογούμενους με πέντε (5) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.


ΤA ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡA ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤA ΕΞΗΣ:

Η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων κρύβει αρκετές εκπλήξεις, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχασαν τεράστιο μέρος από τα εισοδήματά τους, ενώ τα χρήματα που δόθηκαν μέσα από τα πολλά προγράμματα στήριξης, είναι αφορολόγητα. Δηλαδή τα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους..

Τα έσοδα που εισέπραξαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι αφορολόγητα.

Τα χρήματα που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος για κουρεμένα ενοίκια, δεν θα φορολογηθούν.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που είδαν τις συμβάσεις τους να μπαίνουν σε αναστολή και να λαμβάνουν το ποσό των 534 ευρώ, δεν θα φορολογηθούν για τα ποσά αυτά.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν άλλα έσοδα (ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.) δεν θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Το μέτρο είναι προσωρινό, αλλά εκτός από εφέτος πιθανότατα θα ισχύσει και για του χρόνου.

Το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Πρόβλημα ομως απο την άλλη θα είναι τα μειωμένα εισοδήματα που οδηγούν στην επιβολή φόρου με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος 2020 πρέπει να γίνει με σωστή προσέγγιση και προσοχή. 

Τα μικρά εισοδήματα κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν εάν δεν αλλάξει ο αντικειμενικός προσδιορισμός των δαπανών.  

bkarkelis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συστέγαση επιχειρήσεων

Η σημασία που έχει το οργανόγραμμα σε μια επιχείρηση

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ