ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ "ΠΕΡΝΑΝΕ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥ



ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ "ΠΕΡΝΑΝΕ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥ

Το κεφάλαιο των δαπανών που μπορούμε να καταχωρήσουμε στα βιβλία μιας επιχείρησης είναι από μόνο του μια πονεμένη ιστορία.

Ένα βιβλίο με μύθους και προσδοκίες που στο τέλος μπορεί να εξελιχθεί σε φορολογικό εφιάλτη.

Για τους μη μυημένους σε νόμους και φορολογικές διαδικασίες είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί μια δαπάνη-έξοδο που πραγματοποιεί η επιχείρησή τους, ενώ έχει εκδοθεί τιμολόγιο και εξοφλήθηκε στην τράπεζα, στην τελική δεν εκπίπτει από τα έξοδα τους. Για την ακρίβεια το περνάμε αλλά χωρίς αντίκρισμα (αναμόρφωση ονομάζουμε την διαδικασία).

Η φορολογική διοίκηση στους τακτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί «αγαπά» αυτήν την κατηγορία (των εξόδων) και ξεσκονίζει τα τιμολόγια που μπορεί να μην αφορούν μόνο την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την προσωπική!

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά τα έξοδα:

Αγορά επιβατικού αυτοκινήτου ή μίσθωση leasing και έξοδα αυτού (αποσβέσεις, καύσιμα, συντήρηση, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια κτλ).

Θα πρέπει η φύση της επιχείρησης να δικαιολογεί την χρήση επιβατικού αυτοκινήτου και των εξόδων που το συνοδεύουν. Να υπάρχει πελατολόγιο ή αντικείμενο δραστηριότητας εκτός έδρας ή να υπάρχει προσωπικό τμήματος πωλήσεων που να δικαιολογεί δεύτερο ή περισσότερα αυτοκίνητα.

Η χρήση τους για τον φορολογικό έλεγχο θεωρείται μικτή και συνήθως χαρακτηρίζεται ένα ποσοστό (?)% προοριζόμενο για  προσωπική χρήση (άρα μη αναγνωρίσιμο)

Επισήμανση: τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τα επιβατικά. Στα επαγγελματικής χρήσης αυτοκίνητα αναγνωρίζονται τα έξοδα κανονικά…

Πόσα καύσιμα μπορώ να περάσω το μήνα δηλαδή;  

Ασφαλώς η απάντηση δε μπορεί να είναι όσα θέλεις, ούτε όσα περνάνε οι άλλοι!

Έξοδα κινητής τηλεφωνίας

Συνδέσεις οικογένειας, φίλων κλπ που περιλαμβάνονται στον μηνιαίο λογαριασμό δεν μπορούν να μπούνε στα έξοδα της επιχείρησης.

Επίσης ατομική επιχείρηση χωρίς προσωπικό δεν δικαιολογεί εύκολα δεύτερη σύνδεση κινητού.

Αγορά παγίων

Κινητά τηλεφωνά, tablet, laptop, ψυγεία, καναπέδες και ότι άλλο μπορεί να χρειαζόμαστε στο σπίτι για τις ανάγκες της οικογένειάς μας δεν  μπορεί να θεωρείται έξοδο της επιχείρησή μας.

Φυσικά και θα πάρουμε κινητό τηλέφωνο για την δουλειά μας για όσες συνδέσεις έχουμε και μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Τώρα μάλιστα με το άρθρο 39Α είναι και χωρίς ΦΠΑ. Επίσης η αγορά εξοπλισμού για την επιχείρηση μας λογίζεται κανονικά ως έξοδο μέσω των ετήσιων αποσβέσεων. 

Έξοδα ταξιδιών

Εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα με πελάτες είναι επιλέξιμα πάντα με μέτρο και κίνητρο να μας φέρουν νέες πωλήσεις και ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας.

Το ταξίδι σε μια έκθεση του κλάδου μας με διαμονή του επιχειρηματία ή των υπαλλήλων είναι σίγουρα επιλέξιμο (συνοδευόμενο με τα ανάλογα παραστατικά). Το ίδιο ισχύει και για ταξίδια επαγγελματικών επισκέψεων σε πελάτες ανά την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Οι αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, γιορτές και διακοπές μαζί με την οικογένεια δεν μπορούν να θεωρηθούν έξοδα της επιχείρησης όσο κι αν υποστηριχθεί με επιχειρήματα. Ο φορολογικός έλεγχος εστιάζει και σε αυτήν την κατηγορία με επιφύλαξη.

Έξοδα προβολής-διαφήμισης

Η διαφήμιση μιας επιχείρησης αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης. Τα έξοδα για το σκοπό αυτό εκπίπτουν κανονικά αλλά απαιτείται προσοχή. Το ύψος αυτών των εξόδων πρέπει να συνδέεται με το μέγεθος της επιχείρησης και την  ανταποδοτικότητα.


Η γκάμα των εξόδων (καθώς και  του  ΦΠΑ) που μπορούμε να αναλύσουμε  είναι τεράστια. Ο σκοπός μας δεν είναι αυτός!


Περνάει ή όχι αυτό το έξοδο;

Για να απαντήσουμε μόνοι μας στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να επιστρατεύσουμε πρώτα:

Την Λογική (δε χρειάζονται υπερβολές)

και έπειτα:

Την Αναλογικότητα (κάνουμε έξοδα ανάλογα με τα έσοδά μας)

Την Ανταποδοτικότητα (τα έξοδα πρέπει να μας φέρνουν κέρδη)

Την ορθή Τεκμηρίωση (παραστατικά και πληρωμές προμηθευτών)

θα συμπληρώναμε και την ειλικρίνεια. 


Η εταιρεία KARKELIS ACCOUNTING, έχει έδρα την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και παρέχει λογιστικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις.

www.karkelis-accounting.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συστέγαση επιχειρήσεων

Η σημασία που έχει το οργανόγραμμα σε μια επιχείρηση

Υποχρεωτικό το IRIS ως τρόπος πληρωμής σε επιχειρήσεις