Yπηρεσία e-ενημέρωσης για τις επιστροφές φόρου



Και τώρα υπηρεσία e-ενημέρωσης για τις επιστροφές φόρου
Με ένα κλικ θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι για το αν δικαιούνται ή όχι επιστροφή φόρου –Προσκλητήριο δήλωσης τραπεζικών λογαριασμών για να επιταχυνθεί η διαδικασία των επιστροφών
04 Οκτ 2018 - 09:35
Picture 0 for Και τώρα υπηρεσία e-ενημέρωσης για τις επιστροφές φόρου
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα έφτασαν στο τέλος Ιουλίου στα 1,8 δις. ευρώ. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 8μηνο, έδειξαν ότι μέχρι και το τέλος Αυγούστου, είχαν καταβληθεί 400 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα χρήματα που είχαν προγραμματιστεί να δοθούν για επιστροφές φόρου.  Έτσι, ο «συναγερμός» έχει ήδη χτυπήσει και προωθούνται άμεσα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το «υπόλοιπο» και να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Η αρχή έγινε με τη διάταξη που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για άμεση επιστροφή φόρων έως 10.000 ευρώ για απαιτήσεις που προέρχονται από ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. ΟΙ επιστροφές αυτές θα γίνονται χωρίς το προαπαιτούμενο του φορολογικού ελέγχου ενώ θα προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων. Τώρα, στην ΑΑΔΕ, ετοιμάζουν το επόμενο βήμα. Στην υπηρεσία «προσποποιημένη πληροφόρηση» θα εμφανιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα νέα εφαρμογή που θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για το αν δικαιούνται ή όχι επιστροφής φόρου.

Οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα, ανέρχονται στα 1,8 δις. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΑΑΔΕ στη Βουλή. Έκτοτε, έχουν γίνει συμψηφισμοί αλλά και καταβολές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με αποτέλεσμα το ποσό σε εκκρεμότητα να έχει περιοριστεί κοντά στο 1 δις. ευρώ. Και πάλι όμως, είναι ένα μεγάλο ποσό το οποίο για να μειωθεί απαιτεί κινητοποίηση του μηχανισμού της εφορίας. Οι συμψηφισμοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε όλες τις περιπτώσεις καθώς εγείρονται προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο νομοθετικά:

Για παράδειγμα, επιστροφή φόρου που έχει προκύψει στο όνομα της συζύγου, δεν μπορεί να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ του συζύγου ανεξάρτητα από το αν η επιστροφή φόρου εμφανίζεται σε ένα εκκαθαριστικό που έχει εκδοθεί στο όνομα του συζύγου.

Μια επιστροφή φόρου που έχει καταχωρηθεί σε μια Δ.Ο.Υ δεν μπορεί να συμψηφιστεί με μια οφειλή σε διαφορετική Δ.Ο.Υ.

Με την ηλεκτρονική εφαρμογή, τουλάχιστον θα μπορούν οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν αν έχουν λαμβάνειν ή όχι.

FPRESS.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συστέγαση επιχειρήσεων

Η σημασία που έχει το οργανόγραμμα σε μια επιχείρηση

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ