Τελειοποίηση προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση)


Σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ελληνικών βιομηχανιών και βιοτεχνιών στην χώρα μας αποτελεί το καθεστώς της παθητικής τελειοποίησης. Προάγει τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων χωρών εκτός Ε.Ε και παρακάμπτει τις επιβολές δασμών και φόρων σε συναλλαγές που αποσκοπούν στην τελειοποίηση των προϊόντων και μετά την διάθεση αυτών από την επιχείρηση που επανεισαγάγει.

Αναλυτικότερα...  

Τι είναι το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;


 Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι το τελωνειακό καθεστώς βάσει των διατάξεων του οποίου επιτρέπεται, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η προσωρινή εξαγωγή Κοινοτικών εμπορευμάτων σε τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες για τελειοποίηση και επανεισαγωγή των παραγώγων προϊόντων, με μερική ή ολική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς.

 Ποια οφέλη απορρέουν από την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;


 Το καθεστώς επιτρέπει στους δικαιούχους να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας, που ενδέχεται να υπάρχει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να ενθαρρύνει την χρήση Κοινοτικών πρώτων υλών για τη  παραγωγή τελικών προϊόντων. Επίσης στα πλαίσια των διατάξεων του συστήματος ΄΄σταθερών ανταλλαγών΄΄, προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής σε τρίτη χώρα ενός προϊόντος, με σκοπό την επισκευή του ή τη αντικατάστασή του από κάποιο άλλο (προϊόν αντικατάστασης).

Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

 Η έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον παρέχουν τα εχέγγυα κατά την άποψη της Τελωνειακής Αρχής.

 Πώς γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

 Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο καθεστώς Τελειοποίησης  προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι η έκδοση έγκρισης, η οποία χορηγείται ύστερα από εξέταση της αίτησης μετά των συνημμένων δικαιολογητικών και εφόσον η συγκεκριμένη μεταποιητική πράξη που θα πραγματοποιηθεί εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, δεν επιφέρει βλάβη σε βάρος των Κοινοτικών συμφερόντων. 

 Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;


 Η διάρκεια της ισχύος της άδειας καθορίζεται σε τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης, όπως ισχύει και στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συστέγαση επιχειρήσεων

Η σημασία που έχει το οργανόγραμμα σε μια επιχείρηση

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ